De Zwarte Panter

In 1303 werd het voormalige Sint-Julianusgasthuis gesticht. Bij een verbouwing in 1505 kwam de huidige kapel tot stand, waarin sinds 1970 de kunstgalerie De Zwarte Panter is gevestigd. Veertig jaar later is de galerie in het centrum van Antwerpen uitgegroeid tot een monument, de oudste nog actieve galerie in Vlaanderen en een trekpleister voor beeldend kunstenaars, muzikanten, schrijvers en kunstliefhebbers. Er vonden zowat 500 tentoonstellingen plaats, en tientallen boekvoorstellingen, film- en concertavonden. De bekende Antwerpse schilder Fred Bervoets is vast aan de galerie verbonden. Maar ook Kamagurka en Herr Seele, Jan Decleir, Dr. Hugo Heyrman, Guy Leclercq, Jan Vanriet, Ysbrant, Michel Buylen en Pjeroo Roobjee zijn er regelmatig te gast. Op de website kunnen honderden recent geëxposeerde werken worden geraadpleegd.

www.dezwartepanter.com

Saskia Reusens

Saskia Reusens (Antwerpen, 1963) werkte aanvankelijk als redacteur en persattaché. Voor haar eerste (kinder)boek was het wachten tot haar 37. Een veeleer laat debuut, waarvoor ze haar toen vierjarig dochtertje Sam schatplichtig was. Na enkele succesvolle kinderboeken publiceerde zij in 2007 ‘Borsten’, een boek over de vaak moeilijke relatie die veel vrouwen met hun boezem hebben. Saskia noemde dit boek niet voor niets een afrekening met een kleine frustratie uit haar jeugd. Haar eerste volwassenenboek effende het pad voor haar latere werk waarin ze, steevast geprikkeld door persoonlijke nieuwsgierigheid, op zoek gaat naar maatschappelijke verborgenheden. Hierbij leent zij vaak haar stem aan mensen die, door hun leefomstandigheden of door sociale druk, niet in de mogelijkheid zijn om in alle openheid hun verhaal te vertellen.

www.saskiareusens.be

Mark Heirman

Mark Heirman groeide op in ‘een huis zonder boeken’. Hij startte zijn schrijverscarrière als hoofdredacteur van Pax Christi Vlaanderen, waar hij zijn eerste boeken publiceerde. Van 1998 tot 1999 was hij kabinetsmedewerker en ghostwriter van Vlaams minister van Financiën, Begroting en Gezondheidsbeleid Wivina Demeester. Van 1999 tot 2008 was hij adviseur en ghostwriter van de federale Eerste Minister Guy Verhofstadt, en bleef dat van 2009-2013 voor Guy Verhofstadt als fractieleider van de Europese liberalen en democraten in het Europees Parlement. De grote thema’s in het werk van Heirman zijn Oorlog en vrede en Politiek en religie. Zijn twee laatste publicaties zijn ‘De condor en de kolibri’ en ‘Napoleon. 200 jaar na Waterloo’. In 2012 publiceerde hij het fascinerende ‘Wie is er bang voor de lijkwade van Turijn’.

www.markheirman.be

Guy Prieels

Guy Prieels debuteerde in 2007 met de roman ‘Duisterlicht’. De volgende jaren verschenen ‘Berghen van Gout’ en ‘Morituri’. In 2010 verscheen ‘Roofliefde’. Voorjaar 2013 verschijnt bij uitgeverij Houtekiet zijn roman ‘Zwarte bruiloft’. ‘De meester, de muze & de eeuwigheid’ is zijn tweede roman bij Houtekiet en hij vertaalt het verhaal van de 90-jarige kunstenaar, Corneel Barbeel die, overladen met roem en rijkdom, net weduwnaar geworden, valt voor de charmes van Louise Baksteen, een veertig jaar jongere vrouw. Smoorverliefd en in de overtuiging dat hij om zichzelf wordt bemind, laat hij zich in een huwelijk lokken. Tijdens hun kortstondige relatie benoemt hij zijn nieuwe muze tot enige erfgenaam van zijn fortuin en van de wereldwijde rechten op zijn oeuvre. Na zijn overlijden krijgt zij alles. Maar alles is niet genoeg…

www.guyprieels.com

Michel Buylen

Michel Buylen (Ghent, °1953) is a multi-faceted and headstrong painter, who never ceases to astonish with both his amazing virtuosity and his new take on centuries-old subjects; such as the nude (or the naked?), the child, the landscape, the sea as an obligate abstraction and the portrait as compromise and confrontation. Michel Buylen is anything but a conventional artist. Aided by acrylic, he succeeds in retranslating life, in all its diversity and nuances, enriching it with his own vision. Each new work forms a window to a sublimated reality, sometimes poetic and moving, often distant and surprising. It is this combination of vulnerable beauty and mysterious estrangement that gives Buylen a unique place within Belgium’s contemporary art scene. Since 1992 Michel Buylen is represented by Galerie De Zwarte Panter, Antwerp.

www.michelbuylen.be

Amal Europe

De vzw Amal Europe is een vereniging met een humanitair, sociaal en cultureel doel en is ontstaan om concrete noden in het Marokkaanse kustdorp Essaouira te lenigen. Op dit ogenblik werken wij nauw samen met lokale Marokkaanse verenigingen die diverse initiatieven in de praktijk realiseren. Vanuit Europa biedt Amal Europe hen een organisatorisch en financieel draagvlak. Amal Europe wil de locale initiatieven, opgezet om minderbedeelde kinderen een normaal bestaan te garanderen, daadwerkelijk steunen. Onze unieke positie, zonder formele binding met bestaande organisaties of projecten, laat ons toe selectief onze fondsen, uw geldelijke steun en goederen, uw geschonken kledij en schoeisel daar te brengen waar de nood het hoogst is. Op blijvende basis willen wij financieel bijdragen tot de vorming, scholing en opleiding van deze kinderen.

www.amaleurope.com

Les productions Tempo

Franstalige website voor het Franse impressariaat Les productions Tempo, dat de internationale vertegenwoordiging verzorgt van artiesten, muziek- en totaalspektakels, waaronder de ‘Martial Arts of Shaolin’ en de Amerikaanse jazz-zangeres Ella Woods: ‘Ella Woods, chanteuse noire américaine, leader des célèbres Platters, depuis ces dix dernières années (Only you, Great pretenders, Smoke gets in your eyes...) nous arrive directement de Las-Vegas où elle a choisi de vivre lorsqu’elle n’est pas en tournée à travers le monde. Elle nous présente un Gospel Songs Show efficace dans lequel vous trouverez tous les grands classiques mais également un Best of Jazz. Depuis peu, avec l’aide de sa production, elle présente un ‘Best of Rythm’n’Blues’ et elle chante également seule en scène et en PBO ‘Ella Woods sings The Platters’.’

www.lesproductionstempo.com

dar luna

Dar Luna komt voor het eerst voor in het begin van de 19de eeuw als het huis van de Pascha. Samen met het huidige ‘Cooperative Artisanal’ en het hotel L’Heure Bleu, maakte het deel uit van de verdedigingsgordel rond ‘Bab Maraksch’, de poort naar Marrakech. Blijkbaar gaat de geschiedenis van ons huis nog verder terug in de tijd en men zegt dat het oorspronkelijk is gebouwd door een joodse familie. Bij het restaureren (2007-2008) zijn de originele structuren teruggevonden, welke duidelijk in die richting wijzen. Het decor van onze woning, met zijn flair voor samensmelting van kleuren, soberheid en authenticiteit, komen u al in de lobby tegemoet. Gasten kunnen kiezen tussen weelderig gedecoreerde en meer subtiel gestileerde kamers. Wij zijn er trots op u een excellente service te kunnen aanbieden en u onmiddellijk thuis te laten voelen. Al onze medewerkers doen hun uiterste best om u een zorgeloos verblijf te bezorgen. Onze ‘Dar’ (huis) is de perfecte combinatie van twee verschillende levenswijzen en culturen. Wat betreft kwaliteit en uitrusting is alles voorzien om u zich thuis te laten voelen. De mooie locatie in het hart van de oude stad (Medina) en de atmosfeer vervullen u vanaf het eerste moment met Arabische mystiek. Wij bieden onze gasten een gepersonaliseerde service en verzekeren u een verblijf dat alles in petto heeft om u bij uw vertrek al te doen dromen over uw volgende bezoek.

www.dar-luna.com