Vincent Kompany

Van ket tot kapitein

Frank Van de Winkel

Vincent Kompany. Van ket tot kapitein is een vat vol anekdotes maar is tegelijk veel meer. Deze biografie over de eerste twintig jaar van de kapitein van Manchester City en de Rode Duivels schetst hoe Kompany zich ontwikkelde als voetballer en als mens. De lezer gaat met vader Pierre onder meer mee naar Congo op zoek naar de turbulente roots van de Kompany’s en volgt Vincent op de voet als hij in Congo ambassadeur van de SOS Kinderdorpen wordt. Het boek vertelt over zijn eerste stappen als jeugdspeler in Neerpede, zijn doorbraak bij Anderlecht en de nationale ploeg en zijn diepgaand sociaal engagement, maar beschrijft vooral ook minder bekende feiten en kantjes van de stervoetballer. De auteur sprak met Vincents juffen, leraren, coaches en voetbalcollega’s. Het levert een uniek en diepgravend portret op.

Frank Van De Winkel schreef voor De Morgen, Sport International, Sport-Voetbalmagazine en Dag Allemaal. In 2011 publiceerde hij ‘Zero Dope’, over de belangrijkste dopingcontroverses in het topwielrennen sinds de jaren negentig. ‘Kim Clijsters. Een portret’ verscheen in 2012, ondanks een boycot en dreiging met juridische actie. In 2016 verschijnt een boek over tennislegende Roger Federer.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Maarten Deckers | ISBN 978 90 8924 304 1

Robin Williams

Als het lachen stopt

Emily Herbert

Op 11 augustus 2014 werd bekend dat Robin Williams, geliefd acteur, dood was gevonden in zijn huis in Californië. Al snel werd duidelijk dat hij vermoedelijk zelfmoord had gepleegd. Wereldwijd werd er geschokt gereageerd. In de ogen van velen had Robin Williams het perfecte leven. Succesvolle rollen op zijn naam, een prachtig gezin, geld en miljoenen fans. Hij was sprankelend grappig, een razendsnelle improviseur en een geweldige komiek. Maar vooral zijn warmte en compassie spraken miljoenen mensen aan. Achter de lach van Robin Williams ging echter een tragisch leven schuil dat de wereld niet kende. Depressies, verslavingen en zelfs het beginstadium van de ziekte Parkinson troffen de goedlachse wereldster. Robin Williams - Als het lachen stopt is de eerste Williams-biografie sinds 1999. De eerste biografie met het hele verhaal. Volledig juridisch gecheckt op waarheid en met de laatste nieuwsfeiten. Het is een ervaringsverhaal over onder meer depressie en geeft je een kijkje in het heftige leven van een boeiende en grappige man met vele filmgezichten.

Uitgeverij Kosmos | Vormgeving Intertext | Cover b'IJ Barbara | ISBN 978 90 215 5870 7

MIJN LEVEN OP STELTEN

Krista Bracke

Eén vingerknip en een teletijdmachine dropt je in een compleet nieuw bestaan, zonder weg terug. Het overkwam Radio 1-producer en -presentator Krista Bracke. Op zondag interviewt ze nog zanger Luc De Vos, nauwelijks vijf dagen later is ze op sterven na dood, omdat een leger streptokokken haar lichaam probeert over te nemen.

Krista Bracke ging in 2009 door een hel, samen met haar man leverde ze een titatengevecht. Met succes, al draagt ze de sporen van die zware aanval: voortaan gaat ze door het leven met twee onderbeenprothesen, een halve rechterhand, een chronische longaandoening en een immuundefect. Of om het met de woorden van Krista zelf te zeggen: ‘Ik heb zo veel geluk gehad.' Mijn leven op stelten is een authentieke getuigenisover de strijd van een jonge mama tegen de onverbiddelijke krachten van de natuur. Dit boek geeft je goesting om te leven en biedt inspiratie voor de donkere momenten die iedereen weleens meemaakt.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Hanna Maes | ISBN 978 90 6131 198 6

De mythe van Methusalem

Jo Claes

In een Leuvens lab voor stamcelonderzoek wordt een fenomenale ontdekking gedaan waarmee veroudering drastisch kan worden afgeremd. Terwijl de hele wetenschappelijke wereld met verstomming is geslagen, pleegt het hoofd van het lab zelfmoord tijdens zijn vakantie op Kreta.

Andreas Kurver, freelancejournalist, heeft zo zijn bedenkingen bij de spectaculaire ontdekking en besluit de zaak te onderzoeken. Tegelijkertijd wordt hoofdinspecteur Thomas Berg benaderd door de verloofde van de overleden professor die ervan overtuigd is dat haar vriend werd vermoord. Berg heeft intussen de mooie Haynee Deferm leren kennen die als assistente in het lab werkt. Hij ondervindt heel wat tegenkanting tijdens het onderzoek, maar als ook in Leuven iemand in verdachte omstandigheden zelfmoord pleegt, wordt voor iedereen duidelijk dat er veel meer aan de hand is dan op het eerste gezicht lijkt. Wat Berg ontdekt, tart elke verbeelding…

Jo Claes schreef een aantal novelles en romans en publiceerde bestsellers over mythologie, hagiografie en iconografie. In 2008 verscheen zijn eerste misdaadroman over de Leuvense inspecteur Thomas Berg, ‘De zaak Torfs’. Met dit boek kreeg hij de smaak van het spannende genre te pakken, want daarna volgden ‘De blinde vlek’, ‘Dood in december,’ ‘Het oog van de naald’, ‘Tot de dood ons scheidt’ en ‘Getekend vonnis’. De mythe van Methusalem heeft de Hercule Poirot-publieksprijs 2014 en De Gouden Strop 2015 gewonnen.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Wil Immink | ISBN 978 90 8924 273 0

Didier Reynders

Zonder taboes

Martin Buxant

Didier Reynders. Zonder taboes schetst het parcours van het politieke beest Didier Reynders in de Belgische politiek. Na de verkiezingen van 2007 speelde hij als overwinnaar een sleutelrol in de regeringsonderhandelingen. Ook na de verkiezingen van 2010 bracht hij als informateur schot in de regeringsvorming door de liberalen rond de tafel te brengen, na een maandenlange blokkering tussen PS-cdH-Ecolo-N-VA-CD&V-sp.a. Journalisten Martin Buxant en Francis Van de Woestyne hadden urenlange gesprekken met de liberale voorman, die naar goede gewoonte geen blad voor de mond nam. Reynders spreekt openlijk over zijn relatie met Jean Gol, met Louis en Charles Michel, hij vertelt over de putsch van de Renaissance-groep, Guy Verhofstadt, Yves Leterme, de CD&V en zijn band met het FDF van Olivier Maingain en over zovele politici die zijn pad kruisten. Ook zijn relatie met PS’ers André Cools en Philippe Moureaux, de affaires in Luik, premier Elio Di Rupo en Joëlle Milquet komen aan bod, wat heel wat nieuwe inzichten levert in het kluwen van de Belgische politiek. Zijn contact met Bart De Wever, zijn visie op België, Vlaanderen en Brussel maar ook de aanvallen van sommige Vlaamse media en zijn beleid als minister van Financiën – met de financiële crisis waarin hij moest optreden – leveren nieuwe inzichten in wat zich voor de camera’s en in de achterkamers afspeelt. In deze biografie leert de Vlaamse lezer de Franstalige en haast perfect Nederlandstalige Didier Reynders beter kennen, in zijn context van Luik, Namen en Brussel. Het is een boek zonder taboes: de auteurs gingen niets uit de weg, en Reynders sprak rechttoe rechtaan.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 289 7507 1

HET GOUD VAN CONGO

Peter Verlinden

De Kivuprovincies in Oost-Congo, samen amper vier keer België, moeten zowat de rijkste gebieden van deze aarde zijn. De voorraden goud, diamant, coltan, cobalt… zijn eindeloos groot, de landbouwgronden vruchtbaarder dan waar ook rond de evenaar.

Toch (over)leeft hier zowat de armste bevolking ter wereld. Zeker een kwart van de Kivubewoners woont nu al twintig jaar lang niet meer in zijn eigen huis, op de vlucht voor het geweld. Ondervoeding, kindersterfte en moedersterfte zijn endemisch geworden, verkrachtingen bijna routine.

Het goud van Congo rijgt jarenlange persoonlijke ervaringen en getuigenissen aan bestaand academisch onderzoek. Het brengt een journalistiek relaas van meer dan twee decennia strijd om de rijkdommen van Congo. Die strijd begon in de nasleep van de Rwandese genocide en oorlog van 1994 en gaat tot vandaag onverminderd door. Maar het boek is ook een verhaal van de levenskracht van miljoenen mannen, vrouwen en kinderen in hartje Afrika, overlevers, ondanks alles.

Peter Verlinden reisde sinds 1989 verschillende keren per jaar door het Gebied van de Grote Meren, aanvankelijk als persattaché van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, sinds 1993 als VRT-journalist en schrijver. Hij publiceerde verschillende boeken over het koloniale en het hedendaagse Congo en over de geschiedenis van Rwanda en Burundi. Aan KULeuven doceert hij Media en Internationale Conflicten.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Pascal Van Hoorebeke | ISBN 978 90 8924 286 0

ONVERFRANST, ONVERDUITST

Flamenpolitik, Activisme, Frontbeweging

Lode Wils

De Eerste Wereldoorlog was niet alleen een wereldbrand van formaat. De Groote Oorlog had ook een immense impact op de binnenlandse politiek van vele Europese landen. Nationale en sociale revoluties werden veroorzaakt, sommige daarvan liepen uit op dictaturen. Overal stimuleerde de oorlog emanciperende bewegingen, zoals ook de Vlaamse Beweging in België.

Na zijn enorme militaire successen in de zomer van 1914, voerde Duitsland een Flamenpolitik, om door bevoordeling de Vlamingen te lokken, maar ook Nederland waaraan het Vlaanderen als lokaas aanbood. Het slaagde erin een anti-Belgische beweging van ‘activisten’ en ‘Groot-Nederlanders’ op de been te brengen. Deze laatste ‘vrienden uit het neutrale Nederland’ speelden een essentiële rol in de inplanting van het activisme, onder de vluchtelingen in Nederland, in het bezette land en ook onder de frontsoldaten aan de IJzer.

Lode Wils brengt Flamenpolitik, activisme en Frontbeweging samen in één boek. Hij analyseert het ontstaan en hun evolutie, de impact van de Duitsers en de reactie van de bevolking en de flaminganten die niet in de collaboratie stapten. Onverfranst, onverduitst? biedt een heldere en unieke synthese van de evolutie van de Vlaamse Beweging tijdens Wereldoorlog I. Met gevolgen tot op vandaag.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 289 7257 5

De meester, de muze & de eeuwigheid

Guy Prieels

‘Ze was zonet getrouwd met God en wist perfect voor welk gat hem te vangen om aan zijn geld te komen…’ De 90-jarige kunstenaar, Corneel Barbeel, overladen met roem en rijkdom, is net weduwnaar geworden als hij valt voor de charmes van Louise Baksteen, een veertig jaar jongere vrouw. Smoorverliefd en in de overtuiging dat hij om zichzelf wordt bemind, laat hij zich in een huwelijk lokken. Tijdens hun kortstondige relatie benoemt hij zijn nieuwe muze tot enige erfgenaam van zijn fortuin en van de wereldwijde rechten op zijn oeuvre. Na zijn overlijden krijgt zij alles. Maar alles is niet genoeg. Hij is nog niet koud of Louise laat het museum, dat uitsluitend aan zijn werk is gewijd, verzegelen en het hele zaakje ondersteboven halen. Als klap op de vuurpijl vordert zij de miljoenenschenking terug die haar man bij leven met liefde had overgemaakt aan ‘zijn kind’, het museum.

Guy Prieels is met pensioen. Hij was kleinkunstenaar, makelaar en kunsthandelaar. Dit is zijn zesde roman.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Joris Thys | ISBN 978 90 8924 300 3