Liefdesbrieven aan Antwerpen

Karl Luyckx

Enkele tientallen goedhartige zielen, van gouverneur en burgemeester tot stadstrommelaar en beiaardier, die ieder vanuit hun positie en levensopvatting een liefdesbrief schrijven aan hun stad, omdat een vermetele initiatiefnemer het hen vraagt. Is dat niet tekenend voor Antwerpen? De verschillende visies en ervaringen die in het boek aan bod komen zijn al even uniek. Moeten we het nog op een briefje geven dat Antwerpenaars hun stad een warm hart toedragen? Bedoeld briefje zou wat mager uitvallen tegenover de mozaïek aan brieven die van deze uitgave de meest vertederende liefdesverklaring maken die de Scheldestad dubbel en dwars verdient.

Met liefdesbrieven van Bart De Wever, Marc Andries, Gerolf Annemans, Cathy Berx, Bob Cools, Rik Coppens, Antje De Boeck, Lex Moolenaar, Manu Ruys, De Strangers, Dieter Troubleyn, Ludo Van Campenhout, Chris Van den Abeele, Anke Van dermeersch, …

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 289 7435 7

Filip I

Zoon van Boudewijn

Thierry Debels

In de zomer van 1993 krijgt prins Filip de opdoffer van zijn leven. Hoewel voorbestemd om oom Boudewijn op te volgen, wordt de prins voorbijgestoken door zijn vader. Twintig jaar later komt Filip dan toch op de troon. Hij is 53 en een leven lang voorbereid om het land te leiden. Belgische – en vooral Vlaamse – politici hadden Albert II willen vastlijmen aan zijn stoel, als ze konden. Zo coulant en soepel als Albert II was, zo stroef en principieel is zijn zoon, de nieuwe koning.

Wie is Filip echt? Wie zijn zijn vrienden? Hoe verloopt de relatie tussen Filip en zijn familieleden? Hoe sterk is de rol van de godsdienst in zijn leven? Waarom valt hij zo slecht in Vlaanderen? Wat is de impact van Mathilde op Filip? Zal hij een goede koning worden van alle Belgen? Vlamingen en Walen, katholieken en atheïsten? Hoe sterk is hij beïnvloed door koning Boudewijn? Op basis van tientallen anekdotes schetst Thierry Debels een kritisch beeld van Filip.

Uitgeverij Pelckmans & Walburg Pers | Vormgeving en cover Intertext | ISBN 978 90 5730 964 9

Ludo Dielis

Een leven voor en door het biljarten

Alex Van Haecke

Ludo Dielis was de meest complete biljarter aller tijden. Hij stond aan de absolute top in alle biljartdisciplines, zowel in het vrijspel, de kaders als het bandstoten. Dielis is en blijft bovendien, na Raymond Ceulemans, de beste biljarter ter wereld. Hij werd 9 keer wereldkampioen, 22 keer Europees kampioen en 39 keer Belgisch kampioen.

In dit boek vertelt Ludo op zijn typische manier zijn levensverhaal, trots maar bescheiden, humoristisch en ontroerend. De biografie puilt uit van de biljartverhalen over spannende wedstrijden en van knotsgekke anekdotes, die nu en dan overgoten worden met Ludo’s indringende biljartfilosofie en -analyses. Maar het boek gaat ook over Ludo’s jeugd – hij kreeg op zijn vijftiende een biljarttafel op zijn slaapkamer –, over zijn vriendschappen met onder meer Raymond Ceulemans en met de Japanner Nobuaki Kobayashi, zijn nevenactiviteiten als zakenman en zijn kijk op verleden, heden en toekomst.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Maarten Deckers | ISBN 978 90 5720 497 5

De val

Ivo Konings

Berre Deville is het hoofdpersonage van De val. Hij is een beeldhouwer-schrijver die een ongeval krijgt, waardoor hij in een rolstoel terecht komt. Het verhaal waait door het leven van de hoofdfiguur, beschrijft de moeilijke strijd met zijn handicap, de ups en downs van de revalidatie en de liefde voor Marie Serpieri, die hij in de gevangenis heeft leren kennen. De val is zeker geen klaagzang – eerder een uitnodiging om mee te gaan in de strijdlust van de protagonist. Vele passages zitten vol humor en zijn soms zelfs hilarisch. Maar bovenal is dit een liefdesroman.

Ivo Konings is een multi-talent: beeldhouwer, schilder, columnist, zanger, dichter, toneelauteur en -acteur, choreograaf, romancier. Hij werd er herhaaldelijk voor bekroond. Hij was leraar en politicus, sp-a schepen in Hasselt en Limburgs provincieraadslid. In 1992 kreeg hij een ‘dom’ ongeval. Sindsdien zit hij in een rolstoel. Zijn dadendrang was echter niet gebroken.

Uitgeverij De Cavalerie | Vormgeving en cover Intertext

Kompany en de gouden generatie

Frank Raes

Frank Raes schrijft al vele jaren voetbalcolumns voor Het Nieuwsblad en De Standaard. Hij schildert zeer persoonlijke portretten van Messi, Lukaku, Hazard, De Bruyne, Cech, Courtois, Lestienne, Dembele, Guardiola en Gerets, maar ook van enkele grootheden van weleer zoals Maradona, Rivelino, Socrates, Vic Mees, Karl Kodat en Fons Bastijns.

In dit boek passeren ook actuele, soms pijnlijke onderwerpen de revue: de neergang van het Antwerps voetbal, de exit van stamnummer 13 en van Antwerppaus Eddy Wauters, het succes van Belgische voetballers in het buitenland, de nieuwe orde in het bestuur van Club Brugge en de aanhoudende strijd van Anderlecht om de nummer 1 in het Belgisch voetbal te blijven. Memorabele wedstrijden uit het verleden worden weer tot leven gebracht en natuurlijk blijft ook het nationale verlangen naar het WK in Brazilië niet onbesproken.

Uitgeverij Houtekiet | Vormgeving Intertext | Cover Bart Rylants | ISBN 978 90 5720 508 8

Dominant Duitsland

Economische reus, politieke dwerg?

Dirk Rochtus

Zoveel Duitsland was er vroeger. Tot het land in 1871 keizerrijk werd. Vanaf dan zagen de andere Europese machten dat verenigde en sterkere Duitsland als een gevaar. Twee wereldoorlogen verijdelden de pogingen van Duitsland om een machtig politiek en economisch blok in Europa onder zijn leiding te verwezenlijken. Lukt de Duitse dominantie van Europa nu misschien wel dankzij de eurocrisis? Nog altijd zweeft de schaduw van Hitler boven Duitsland. De verwerking van het naziverleden gaat er onverminderd voort, extreemrechtse oprispingen in de maatschappij zorgen nog altijd voor verlegenheid.

Dirk Rochtus analyseert de rol van de natie, de worsteling met links- en rechtsextremisme, de pijn van de verdrijving uit het oosten en de drukkende last van de Holocaust. En ook hoe Duitsland zweert bij de vriendschap met Frankrijk en de Europese gedachte. Zijn economische kracht lokt daarbij ook verdeelde reacties uit in Europa.

Uitgeverij Pelckmans | Vormgeving en cover Intertext | ISB978 90 289 7133 2

De Arabische cocktail

Van revolutie tot contrarevolutie

Jef Lambrecht

De westerse media noemden het hoopvol 'de Arabische Lente', want eindelijk ging het met het Midden-Oosten de goede kant uit. De regio stond op de drempel van de democratie en zou het extremisme goeddeels naar de geschiedenisboeken verbannen. Maar niet iedereen was overtuigd van de goede afloop. Alleen was die visie taboe en bleven we langer geloven in het sprookje dan goed was. Gebeurtenissen werden verzwegen of opgeklopt, gissingen deden zich voor als de waarheid. Een van die fata morgana's, de opstand van het geweldloze volk tegen de brutale verdrukker, vervaagde langzaam maar zeker. De conclusie was ontnuchterend.

In de lijn van De Arabische revolutie en van ruim een kwarteeuw verslaggeving over deze roerige regio, rapporteert Jef Lambrecht met gepaste afstandelijkheid en onpartijdigheid over de Arabische Cocktail. Jef Lambrecht (1948) was van 1978 tot 2010 journalist bij de VRT-radio, gespecialiseerd in het Midden-Oosten.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover www.dirkeelen.com | ISBN 978 94 6131 142 9

Stilstand

Het Oosterweeldossier. Over machtspolitiek, betweterbestuur en achterkamerdemocratie

Manu Claeys

Hoe komt het dat de Vlaamse regering er na al die jaren maar niet in slaagt een oplossing te vinden voor de Antwerpse mobiliteitsproblematiek?

Op 19 december 2005 tekende de actiegroep stRaten-generaal officieel bezwaar aan tegen een nieuwe snelweg door de stad Antwerpen en legde meteen ook een alternatief voor. Het was het begin van een lange strijd tegen het grootste geplande infrastructuurproject ooit in België. Partijbelangen, machtspolitiek en parallelle besluitvorming creëerden een zwart gat, dat gaandeweg elk streven naar nuchtere beleidsvoering en uiteindelijk het vinden van valabele oplossingen opslokte.

In Stilstand brengt Manu Claeys zijn meest cruciale teksten over de kwestie samen in een uniek logboek. Als een Grieks koor becommentarieert hij in real time de gebeurtenissen, reageert hij op politieke communicatie, hekelt hij het gebrek aan transparantie en burgerinspraak, informeert hij over alternatieven, roept hij op tot actie.

Uitgeverij Van Halewyck | Vormgeving Intertext | Cover Peer De Mayer | ISBN 978 94 6131 148 1